Атрактивно участие на педагози от ДГ „Незабравка“ в международен фестивал

Детска градина „Незабравка“ – Бяла Слатина  взе участие в международен фолклорен фестивал „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца“, гр. Габрово, който се проведе на 05.06.2021 г. в Етнографски комлекс „Етъра“. Тазгодишното издание се осъществява с финансовата подкрепа на Обществен дарителски фонд Габрово и Фондация Америка за България. Партньори  в реализацията на фестивала са Държавна агенция за българите в чужбина, РЕМО „Етър“ и ИМКА Габрово.

Екипът на детската градина премина през обучение „Хлебно изкуство. Учене чрез преживяване. Културна антропология. Арттерапия“ в гр. Велинград.  Старши учители Наджибе Калеева и Диана Никовска , облечени в красиви национални носии запознаха децата с пътя на хляба – от нивата до трапезата. Децата имаха възможност да рисуват своите букви по оригинален начин – върху брашно, а след това да моделират с тесто. Те участваха с радост и интерес в нестандартен концерт от кухненска музика, която се роди от звуците на лъжици, тенджери, капаци – нашите помощници в кухнята. Всички се радваха на опечените букви от тесто, както и на вкусната пита. Поуката от тази иновативна педагогическа практика е, че никой не е по-голям от хляба, че всички ние сме като трохите на големия хляб, който ни е замесил нашият живот.

Педагозите от детското заведение  представиха пред  участниците и гостите на фестивала „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца“ презентация под надслов „Месим, за да се смесим“, която беше изключително интересна и атрактивна за всички присъстващи, за която получиха грамота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *