24 май – Ден на българската просвета и култура

Защо е важно децата да се гордеят, че са българи?

24 май е един от най-светлите български национални празници – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Денят на солунските братя св. св. Кирил и Методий – създатели на глаголицата, се отбелязва като църковен празник още през XII век, но като Ден на просветата за първи път се чества през 1851 г. в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров.

На този ден с чувство на национална гордост отдаваме почит на всички просветители, учени, творци и светли умове в българската история и съвремие, дали своя принос за развитието на просветата и културата.

Празничният 24 май може би предизвиква най-много вълнение в първокласниците – те вече са големи, ходят на училище, знаят да четат и пишат и посрещат празника с едно ново чувство на гордост, което се заражда в тях. Независимо дали вашето дете е първокласник или този момент тепърва предстои, хубаво е то да е запознато със същността на празника.

Не е нужно да разказвате всичко в подробности, които е възможно и на вас самите да ви убягват. Нека поне детето знае, че това е празник за българския народ, че на тази дата се чества деня на българската просвета и култура, както и на славянската писменост. С празника на буквите се почитат Светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската азбука. 24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света. Това е празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ и за неговия просперитет. Делото им е високохуманно и демократично, всеславянско, служещо на великата общочовешка идея за равенство на всички.

 Може да се възползвате от момента и да обясните на детето си колко е важно да пазим българските букви, защото те са уникални, дават ни национална идентичност и са повод за гордост. Хубаво е да поощряваме децата си винаги да пишат на кирилица (а не на латиница, както виждаме масово да се пише във виртуалното пространство).  

За да затвърдите празничната история, може да предложите на детето си да научи наизуст химна на Св.Св. Кирил и Методи или по-известната като «Върви народе възродени» песен. Бихте могли да кажете на детето си, че текстът е написан преди повече от 100 години от един велик човек на име Стоян Михайловски, а музиката е създадена от Панайот Пипков.

Детето едва ли ще запомни подробностите, но ако не друго, като първи стъпки в изграждането на неговото чувство за национална принадлежност и обща култура, би било хубаво, ако знае да пее или рецитира ето това:


Върви народе възродени

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви
С книжовността, таз сила нова,
съдбините си поднови!
Върви към мощната просвета,
в световните борби върви,
От длъжност неизменно воден –
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!
О, влез в историята веч,
едно със другите славяни
кръстосай дух със огнен меч!

Тъй солунските двама братя
насърчваха дедите ни…
О, минало незабравимо,
о, пресвещенни старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет –
в тържествованье и в страданье
извърши подвизи безчет…

 


Източник: http://purvite7.bg/

Как да превърнете ученето вкъщи в забавно изживяване?

Follow this link to read the post.

Ученето на уроци и писането на домашни са дейности, които малко деца извършват с удоволствие. Поради тази причина, голяма част от родителите са принудени да потърсят алтернативни методи, с които да превърнат ученето вкъщи в забавление. В тази статия предлагаме на Вашето внимание няколко вдъхновяващи идеи за това как Вие и Вашите малчугани лесно можете да съчетаете полезното с приятното.

1. Използвайте заобикалящите Ви предмети (бутилки, кутии, книги), за да обясните на детето си ключови уроци, като тези за тегло, размер, геометрия и т.н..

2.Пъзелите с картинки могат да научат децата на много неща: имена на държави, градове, фигури и др. Препоръчително е постепенно да купувате пъзели с повече части – успешното им нареждане, със сигурност, ще накара малчуганите да се чувстват удовлетворени от постиженията си. 

4. Готвенето е ежедневен процес, който можете да използвате, за да научите децата на малко математика. Не забравяйте да поговорите и за връзката между храненето и здравословния живот. 

5.Отделете малко място в дома си за създаване на цветна или зеленчукова градина. Насърчете децата си да се грижат на нея! Така те ще научат много за това как се гледат растенията. Освен това, ще могат да станат по-отговорни към други живи същества.

6. Учете дистанционно с децата. Представяме Ви малко идеи за онлайн ресурси, които може да ползвате:

Ucha.se – по принцип сайтът е с платен достъп, но до 29 март всички видео уроци от предучилищни групи до 12 клас са пуснати на свободно ползване. По време на карантината всеки ще може да гледа безплатно всичките 16 000+ видео урока и да използва тестовете по всички предмети от 1. до 12. клас. Включени са и тестове и уроци включително за 4-а група за децата в предучилищна възраст. Всички видео уроци и тестове са изцяло съобразени с учебната програма и дори с точния учебник, по който учениците учат и учителите преподават.

Krokotak – предлага прекрасни идеи за „направи си сам“ проекти и е напълно безплатен. Повечето материали вероятно ги имате под ръка вкъщи, а тук може да откриете идеи какво да правите с тях.

Dechica.com – сайт, подобен на Krokotak, но има и аудио приказки. (Вижте още:  14 аудио приказки на български за всяко време)

7. На последно, но не и по важност, място, запомнете, че трябва да изслушвате децата си, учете се от тях и им помагайте, дори и в моментите, когато се чувствате безсилни. Прекарвайте време с тях, защото те ще пораснат бързо и вече няма да искат да бъдат постоянно с мама и татко!  

Покана

Уважаеми членове на обществения съвет към ДГ „Незабравка“ – Бяла Слатина!

Каним Ви на среща на обществения съвет на 29.01.2020г. в 15:30 часа със следния дневен ред:

 • Представяне на отчет за касово изпълнение на детското заведение за календарната 2019 година.
 • Разни

Покана

Уважаеми членове на обществения съвет към ДГ „Незабравка“ – Бяла Слатина!

Каним Ви на среща на обществения съвет на 23.10.2019г. в 15:30 часа със следния дневен ред:

 • Представяне на отчет за касово изпълнение на детското заведение за третото тримесечие на календарната 2019 година.
 • Разни

Лято

Follow this link to read the post.

Уважаеми родители! Детска градина „Незабравка“ Ви уведомява, че от днес – 15.07.2019г. няма да работи с деца. Ще се видим отново през месец септември! Желаем на всички деца и техните родители и близки весело и щастливо лято!

ПОКАНА

Уважаеми членове на обществения съвет към ДГ „Незабравка“ – Бяла Слатина!

Каним Ви на среща на обществения съвет на 12.07.2019г. в 15:30 часа със следния дневен ред:

 • Представяне на отчет за касово изпълнение на детското заведение за второто тримесечие на календарната 2019 година.
 • Разни

Обява

ОБЯВА

за набиране на предложения за доставка на плодове и зеленчуци и мляко и млечни продукти по схема „Училищен плод „ и „ Училищно мляко“

 

Във  изпълнение на заповед № 219 / 08.05.2019г.  на директора на ДГ „Незабравка“ гр. Бяла Слатина и избор на доставчик по схеми “Училищен плод“ и „Училищно мляко“ за  учебните 2019/2020; 2020/2021 и 2021/2022г., заинтерсованите лица могат да подават предложения при следните условия  и ред: 

Общи условия

 1. Максимален брой на доставките за всяка една от учебните години по схема „Училищно мляко“ е 50 броя, а по схема „Училищен плод“ е 46 броя.
 2. Съгласно данните посочени в „Информационна система на образованието“ в ДГ „Незабравка“ гр. Бяла Слатина  броя на децата, поподащи в целевата група по схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“ е  144 /Сто четиридесет и четири/.
 3. Участниците могат да подават предложения в 7 дневен срок , от обявяването на  процедурата за набиране на предложения, като предложения подадени след този срок не се разглеждат.

Краен срок за подаване на предложенията – 20.05.2019г.

 1. Предложенията се подават лично от участника или надлежно упълномощен негов представител в градата на ДГ „Незабравка“ гр. Бяла Слатина, с административен адрес: гр. Бяла Слатина, ул. „Дондуков“ №33, в рамките на работното време на администрацията – от 8.00ч. до 16.00 ч.
 2. Участниците могат да подават предложения както отделено за всяка от схемите, така и общо предложение по двете схеми, при спазване изискванията на Възложителя и Наредбата  за условията и реда  за прилагане на схеми  за предоставяне на плодове и зеленчуци и  на мляко и млечни продукти  в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“

 

ИЗИСВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ

 1. Всеки участник трябва да притежава минимум един собствен или нает с договор за наем , обект  за производство и/или търговия  с храни по чл.12  от ЗХ. Това обстоятелство се доказва с предоставяне на договор за наем или собственост  в едно със заверено копие на разрешително  и регистрационен номер на обекта  за производство и/или търговия, регистриран по реда и условията на чл.12  от ЗХ.
 2. Всеки участник в схема трябва да притежава минимум 2 (две)собствени или наети с договор за наем транспортни средства, регистрирани по реда и условията на чл.12 от ЗХ , отговарящи за транспортирането на мляко и млечни изделия. В тази връзка всеки участник предоставя регистрационен/регистрационни номер/ номера на транспортното/транспортните средство/ средства.
 3. Всеки участник, подаващ предложение за доставка по схема „Училищен плод“, предоставя договор , предварителен договор или писмо за намерение  за изпълнение на изискването  на чл.9 ал.1  за доставка  на плодове и зеленчуци , произведени от земеделски стопани, регистрирани по наредба №3 от 1999г.  за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани, в който се посочва регистрационният номер на земеделският стопанин.
 4. Всеки участник, подаващ предложение за доставка по схема „Училищно мляко „ е длъжен да предостави копие от сертификат  за производство по БДС  стандарт на млечните продукти , които ще бъдат доставяни.
 5. Всеки участник, подаващ предложение за доставка по схема „Училищно мляко „ е длъжен да предостави договор, предварителен договор или писмо за намерение  за доставка на мляко и млечни продукти  от производител , който произвежда продукти отговарящи на изискванията на чл.10  от Наредбата за за условията и реда  за прилагане на схеми  за предоставяне на плодове и зеленчуци и  на мляко и млечни продукти  в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“
 6. Всеки участник, подаващ предложение за доставка по схема „Училищно мляко „ е длъжен да предостави мостри на опаковките на мляко и млечните  продукти, които ще доставя  и които отговарят на изискванията на чл.10  ал.1, 3 и 5 от  Наредбата за за условията и реда  за прилагане на схеми  за предоставяне на плодове и зеленчуци и  на мляко и млечни продукти  в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“

Покана

Уважаеми членове на обществения съвет към ДГ „Незабравка“ – Бяла Слатина!

Каним Ви на среща на обществения съвет на 19.04.2019г. в 15:30 часа със следния дневен ред:

 • Представяне на отчет за касово изпълнение на детското заведение за първото тримесечие на календарната 2019 година.
 • Разни